Saturday, April 21, 2012

Carta Organisasi

Entri yang lepas,saya da citer ttg ciri-ciri pengurus,kan..utk entri kali ni, saya nk citer ttg carta organisasi plk..klau nk tau, teruskan baca smpai abs ye !  :)

Bila orang sebut tentang carta organisasi, apa yg pembaca bayangkan..hmmm ....
(mesti pandang ke atas dan pikir,kan...haha)  oK la, jom kita lihat apa sebenarnya yang dikatakan sbg carta organisasi...  :)

Sebenarnya, carta organisasi ni xada makna atau definisi yg khusus, tapi ia boleh ditakrifkan sebagai..

"satu bentuk rajah grafik yang menunjukkan struktur susunan, kedudukan tempat atau posisi seseorang individu di dalam sesuatu organisasi selaras dengan sesuatu bidang kuasa (authority), tugas dan tanggungjawabnya" 


faham x....?   :D

Ok lah, sambung lagi ye... 

Carta organisasi ni bukanlah sekadar bertujuan untuk memaparkan bagaimana sesebuah organisasi perlu ditadbirkan mengikut struktur operasi organisasi itu sahaja, tetapi carta itu perlulah menggariskan dengan jelas bidang tanggungjawab tiap-tiap anggota organisasi itu. Setiap individu itu perlulah diberikan peranan yang khusus supaya tidak berlaku pertindihan tugas dan kekeliruan yang akan menghalang dan menjejaskan kelicinan perjalanan sesebuah organisasi.

Untuk kwn2 yg nk bkk tadika yang best dan tak huru hara, kwn2 mesti buat carta organisasi jgk taw..hihi* crdt to madam Putri sbb da ajar cmne nk wt carta organisasi (week 6) .. 
0 bicara kita:

 

DUNIA LOLIPOP Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting